Olipa kerran Svante. Hän eli rauhallisena rauhallista ja onnellista TKK‑opiskelijaelämää, mutta jotakin kuitenkin puuttui, kunnes hän tapasi arkeologiaa ja tietotekniikkaa opiskelleen Ernon. Yhdessä he päättivät ryhtyä taisteluun parempien web‑ratkaisujen puolesta.

Syksyllä 2010 he perustivat Web‑veistämö Osakeyhtiön. Café Lasipalatsissa ja sen yläkerran kirjastotiloissa operoiden nuorukaiset huomasivat hyvän työn poikivan jatkuvasti uusia töitä ja uusia yhä suurempia asiakkaita.

Samaan aikaan toisaalla Tuomo pähkäili TKK‑opintojensa ohella samanlaisten projektien parissa omalla Ateco‑toiminimellä. Haasteita ratkottiin ja hommat kehittyivät, mutta isommat ja suureellisemmat suunnitelmat odottivat toteuttamistaan. Kunnes Tuomo äkkäsi yhtäkkiä, että vanha opiskelijakaveri Svantehan teki näitä hommia ja Atecon uusi isompi projekti soveltuisi mainiosti yhteistyöprojektiksi. Projektiin osallistui isolla panoksella myös Erno ja omalla toiminimellään operoinut Teemu.

Onnistunut yhteistyö herätti ajatuksia yhteisestä tiiviimmästä tulevaisuudesta ja niinpä kolmikko yhdisti voimansa Web‑veistämö -brändin alle. Yhteiset toimitilat löytyivät tuolloin Helsingin kaupunginmuseon silmäkulmapilkkeenä olleista Torikortteleista. Vuoden 2013 yhdistymisestä käynnistyi rakettimainen kasvu, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Katariinankadun toimistolla Tuomo etänä, Erno sohvalla ja Svante kameran takana
Uudet kuviot ja suuret suunnitelmat vaatii myös hyvää, osaavaa työvoimaa. Tähän tarpeeseen palkattiin Mikko. Varsinaiseksi WordPress-virtuoosiksi kehittynyt hevikeikkahirmu hoiti projektejaan isolla antaumuksella ja mahdollisti yrityksen uusien liiketoimintamahdollisuuksien kartoituksen. Lisäksi keikkatyötä pyrittiin tarjoamaan hyville opiskelijatovereille. Koodia vestelemässä kävivät muiden muassa Tuomon ja Svanten koulukaverit Suni ja Petteri. Veistämön palvelun muotoiluun ja graafisen ilmeen uudistusprojektiin pestattiin Svanten vanha Aalto Design Factory -kaveri Vesa.

Perustajakolmikon opinnot alkoivat olla loppusuorilla. Strategiakeskusteluissa oltiin todettu, että Veistämö kaipaa portfolioonsa myös uusia liikeideoita, joista ajan kuluessa voisi tulla uusia kasvukohteita. Jo vuosia aikaisemmin oli veisteijöiden päässä kehittynyt ajatuksia helppokäyttöisestä PK‑yrityksen toiminnanohjausjärjestelmästä, joka yhdistäisi yritysten kaikki kriittiset osat yhteen järjestelmään. WordPress‑ekosysteemin kautta tutuksi tulleet avoimen lähdekoodin toimintamallit ja asiakashyödyt pyrittiin tuomaan myös tälle uudelle liiketoiminta-alueelle.

Pitkän opiskelu-, testaus- ja rankkausprosessin jälkeen voittavaksi alustaksi valikoitui belgialaislähtöinen avoimen lähdekoodin OpenERP. Veistämön tähyilleessä aina tulevaisuuteen ja kurottaessaan pitkälle, OpenERP:n kylkeen innovoitiin Aalto-yliopiston ohjelmisto-opiskelijaprojektin voimin RFID-varastoseurantajärjestelmä. Opiskelijaprojektin myötä tiimiin dräftättiin Atte. Samaan aikaan verkkosivustopuolella tarvittiin käsiä myös graafiselle puolelle. Mukaan tulivat Tiina sekä Tuomon vanha tuttu Melina. Toiminnanohjausliiketoiminnan suunnitelmat saivat todellista tuulta ja vahvistusta alleen OpenERPin löytymisen myötä. Samalla törmättiin Helsingissä järjestetyillä OpenERP‑minimessuilla Svanten vanhaan laivastokaveriin Mikuun. Miku oli sattumalta juuri saanut OpenERP‑yksityisyrittäjänä yksin haltuunsa itselleen (huomattavasti liian) suuren toimistotilan Hämeentien varrelta. Samaan aikaan Helsingin kaupunginmuseon remontointisuunnitelmat olivat edenneet siihen pisteeseen, että Veistämölle oli löydettävä uusi toimitila. Suoritettiin laskutoimitus 1+1=3 ja muutettiin Mikun alivuokralaisiksi.

Tuli kesäkuu 2014 ja kolmikko sekä Miku eli nelikko matkasi Belgian Louvain-la-Neuveen Odoon (OpenERPin nimi muuttui) syntyseuduille tutustumaan järjestelmän hienoihin uudistuksiin. Web-veistämö -brändi alkoi tuntumaan ylipullistuneelta kebab-kioskilta, jossa myytiin kebabin ja pizzan lisäksi myös legendaarista lohifilettä. Tuolloin Web-veistämö siis tarjosi graafista suunnittelua, verkkopalveluita, toiminnanohjausta, varastonhallintaa. Viestinnän ja sekatyön haastetta ryhdytiin ratkomaan aputoiminimellä – tämä uusi toiminnanohjauksen ”lohifile” brändättiin Avoin.Systems ‑nimelle, jota johtamaan ryhtyi Tuomo. Samalla kristallisoitui myös ajatus Mikun ottamisesta osakkaaksi.

Samoihin aikoihin huippuserkukset Pekko ja Seppo pestautuivat Web‑veistämölle eri reittejä. Svanten jääkiekkokaveri Seppo tuli vetämään Outbound-myynnin käynnistysprojektin ja Pekko työharjoittelemaan verkkosivustojen parissa. Harjoittelun jälkeen Pekko napattiin täysipäiväiseksi veistelijäksi.

Hämeentie alkoi käydä ahtaaksi ja tilalle vallattiin Helsingin kehittyvämmältä ja hipstereimmältä alueelta Teurastamo-kortteleista. Veistämö on aina pyrkinyt tarjoamaan työharjoittelumahdollisuuksia innokkaille tekijöille. Näistä mainittakoot Krishna-koodaaja ja Jungsoo-mediamonitaituri. Web-veistämö uskoo paikalliseen palveluun. Kesäksi 2016 pyrittiin joukkueen Odoo-tulivoimaa vahvistaa rekrytoimalla Mikulle oma Odoo-joukkue. Mukaan pääsivät otaniemen ilmoitustaulun ansiosta Mikko N. ja 2015–16 Aalto-yliopistoyhteistyöopiskelijaprojektin kautta Toni ja myöhemmin samaisista piireistä Santeri. Vuoden 2016 syksyllä saatiin vielä Melinan opiskelututtu Janne mukaan koodailemaan WordPressiä, ja kauhealla loppukirillä ENNEN LÄNSIMETROA syksyllä 2017 asiakaspalvelija Tomi jeesaamaan kasvavassa työpyyntömäärässä! Huikeita tyyppejä nää veistelijät!

[TODO: insert future here]