Web-veistämön ja oluen yhteys

Web-veistämön 10-v. juhlavuoden blogitarinat jatkuvat! 10 vuoteen on mahtunut paljon, joten avaamme näissä blogeissa hieman taustoja yrityksemme toiminnasta ja mitä meillä puuhataan. Tässä blogissa kerromme mistä Web-veistämön panimoasiakkuudet saivat alkunsa sekä veistäjiemme yhteisestä olutharrastuksesta.

Panimot ja (Alc)Odoo

Panimoasiakkuudet saivat alkusysäyksen kun pienessä kodinomaisessa Hämeentien toimistossa veistäjät saivat yhteydenoton Suomenlinnan panimolta, joka oli tutustunut Odooseen ja halusi valjastaa sen panimotoiminnan avuksi. Panimotoiminta oli varsin vierasta (toiminnanohjauksen näkökulmasta), mutta tähän projektiin lähdettiin innostuneesti ja tarmolla, sillä veistäjät tuumasivat, että oli mielenkiintoista tutustua tähän uuteen pienpanimokulttuuriin ja tottakai myös heidän laadukkaisiin tuotteisiinsa.

Suomenlinnan panimo desktop mockup
Yhteistyö Suomenlinnan Panimon kanssa on jatkunut myös verkkosivujen puoelle

Panimoiden toiminta, kuten kaikki muukin alkoholiin liittyvä liiketoiminta on todella vahvasti säädeltyä, joten haasteena oli miten Odoo saataisiin taipumaan Suomen alkoholilainsäädännön vaatimuksiin ja sen erilaisiin raportointitarpeisiin. Tämän lisäksi fyysisesti panimotoiminnassa on todella monta liikkuvaa osaa, jotka tietenkin vaikuttavat sen toiminnanohjauksen tarpeisiin. Svante ja Miku käärivät kuitenkin hihat ja olivat valmiina ottamaan haasteen vastaan. Svante ja Miku innostuivat projektista ja yhdessä Suomenlinnan panimon porukan kanssa haluttiin tehdä viimeisen päälle hyvä tuote panimotoiminnan tarpeisiin.

“Henkilökohtaisesti innostuin projektista todella paljon, sillä olimme oikeasti kumppaneita keskenään, niin kuin me yleensäkin pyrimme asiakkuuksissaamme kumppanuuteen. Yhdessä Suomenlinnan panimon kanssa mietittiin ja taisteltiin hemmetin kompleksista liiketoimintaa vastaan.” – Svante Suominen

Lopputuloksena saatiin aikaan avoimen lähdekoodin filosofialla toimiva kokonaisuus. Tämä panimoiden toiminnanohjausjärjestelmä sai nimen Alcodoo ja siitä tuli yksi ensimmäisistä tekemistämme “monistettavista” Odoo-tuotteista. Aina kun saimme uuden panimoasiakkaan, heidän sisääntuomallaan rahallaan pystyimme kehittämään Odoon:n panimotuotetta eteenpäin ja nämä hyödyt saatiin kaikkien käyttöön. Kun järjestelmät toimivat hyvin panimot pystyvät keskittymään omaan vahvuusalueeseensa ja itsessään kompleksiin toimintaan. Yksi isoista tavoitteistamme yrityksenä onkin aidosti auttaa asiakkaitamme ja helpottaa heidän liiketoimintaansa.

Web-veistämön olutharrastus

Panimoasiakkuuksien lisäksi Web-veistämön porukan kesken on syntynyt myös omaa “olutharrastustoimintaa”. Tarinamme alkaa viiden vuoden takaa. Erno, Miku ja Teemu olivat kiinnostuneita oluen panemisesta ja vuonna 2015 realisoitui idea oman oluen tekemisestä. Kaikki sai alkunsa Ernon kerrostaloasunnosta Töölöstä, jossa aloitettiin ensimmäinen kokeilu. Paikka valikoitui sen perusteella, että Ernon kerrostaloasunnon keittiö oli sen hetkisistä saatavilla olevista tilavaihtoehdoista suurin ja siellä oli kaasuhella käytettävissä. Toki jälkikäteen sankarit totesivat, että kyseiset kriteerit eivät vielä aivan täytä ideaaliolosuhteita oluen panemiselle ja homma vaatii hieman isommat puitteet. 

Vaikka kyse oli ensimmäisestä kokeilusta haluttiin homma tehdä ns. “ammattimaiseen” tapaan, eli käyttää oluen valmistuksessa täysmaltaita eikä mitään valmispaketteja. Tarinamme oluenpanijat eivät olleet kuitenkaan muistaneet ottaa huomioon oluen tekemiseen tarvittavaa aikaa ja koska työhön käytiin vasta työpäivän jälkeen, niin homma venähti yön puolelle ennen kuin monien vaiheiden ja pienen soveltamisen jälkeen saatiin olut tekeytymään. 

“Ja sittenhän se meni niin, että kun päästiin töistä ja aloitettiin joskus kuuden aikaan, niin se koko kortteli haisi leivältä sitten jostain kello kahdesta yöllä eteenpäin. Ja sit meillä ei ollut mitään kunnollisia jäähdytysmenetelmiä sille kaikelle kamalle, niin joskus aamu kolmelta kannettiin sellaista höyryävää mallassäkkiä siellä talon portaikossa. Kun me päästiin ulos, siellä oli vähän pakkasta ja se koko sisäpiha täyttyi vesihöyrystä, joka näytti siltä ihan kuin joku auto olisi palanut siellä. Tultiin siihen tulokseen, että ei enää koskaan töiden jälkeen töölöläisessä pikkukeittiössä” – Erno Iipponen

Sen ajan mittapuun mukaan sankarit olivat sitä mieltä, että saatiin aikaan “aika mielenkiintoinen ja hyvä olut” ja olivat ihan tyytyväisiä tuotokseensa. 

Ensimmäisen kokeilun jälkeen toiminta on jatkunut Lapinlahden vanhan mielisairaalan tiloissa, jonne tämän toiminnan innoittamana perustettiin olut-yhdistys alakerrassa olevan vanhan suurtalouskeittiön tiloihin. Yhdistyksen alkuidea lähti siitä, että mietittiin miten harrastuksen saisi nostettua uudelle tasolle. Kaikilla harrastajilla on se sama tilanne, että toiminta tapahtuu, jossain autotallissa tai keittiössä ja parin tonnin laitteilla. Lapinlahden toiminnassa on mukana useita porukoita, joista osa on myös siirtynyt sen kautta myös ammattilaisiksi ja kaupallisiin panimoihin tekemään oluita. Lapinlahdessa olutta tehdään harrasteluna omaan käyttöön sekä järjestetään myös olutkoulutuksia.

Lapinlahti Beer Fellowsyhdistyksen tarkoituksena on edistää ja levittää olutkulttuuria yleisesti, kohottaa käsityöläisoluiden ja oluttyylien tuntemusta, jäsentensä oluentietämystä yleensä, herättää heissä oluthenkisyyttä ja pysyvää harrastuneisuutta laadukkaiden ja monipuolisten oluiden parissa sekä tarjota jäsenilleen puitteet oluen parissa viihtymiseen. Tavoitteena on myös olutharrastukseen liittyvien positiivisten mielikuvien ja tiedon lisääminen olueen liittyvässä keskustelussa.

Veistäjistä on myös kehkeytynyt oma harrastusryhmä ja vuosittain pidetään olut-excu, jossa yhdessä äänestetään olutlajeista ja toteutetaan sitten eniten ääniä saaneet oluet. Viime vuonna Web-veistämön porukka toteutti Lapinlahdessa ensimmäisen hapanolut kokeilun, josta muodostui vadelma sour, joka sai nimekseen Source code. Tämän lisäksi viime vuoden satona olivat nettipa ja coffi – koffimainen lager.

Lue aiemmin julkaistut 10v.-blogitekstit täältä!